Etusivu

Sisällys

Hakemisto <Edellinen Seuraava>

Kaarina Häkli

Rehtori Anna Kekkonen – "Anna-mamma"


Kaarina Häkli, o.s. Pihlaja, opiskeli Savonlinnan seminaarissa 1954–1958 ja oli Savonlinnan seminaarin opettaja ja normaalikoulun lehtori 1963–1996.


Tulosta PDF (s. 16–18)

Sivun kuvat:
Anna Kekkonen kotialttarinsa ääressä | Anna Kekkonen muuraamassa peruskiveä

__________

Kun Savonlinnan seminaaria perustettiin, tarkoituksena oli alunperin muodostaa kaksoisnaisseminaari, ja siksi johtajaksi haluttiin nainen. Niinpä Anna Kekkosesta tuli ensimmäinen ja ainoa nainen seminaarin johtajana. Hän oli saanut tuntumaa seminaarielämään jo toimiessaan Heinolan seminaarin matemaattisten aineiden opettajana. Sieltä olivat peräisin monet seminaarilaiselle "sopivat käyttäytymismuodot" pukeutumista myöten. Vuosien mittaan moni käytäntö muuttui ja modernisoitui, toimihan Anna Kekkonen rehtorina koko Savonlinnan seminaarin ajan. Kun seminaari lakkautettiin, joutui Anna Kekkonen ns. lakkautuspalkalle. Se oli hänelle kova pala. Olihan hän aina ollut ahkera ja työhönsä kiintynyt. Hän oli silloin jo sairastunut syöpään, jonka luultiin kuitenkin paranevan. Viimeisenä työtehtävänä oli kaiken seminaariin liittyvän arkiston pakkaaminen ja siirtäminen Mikkelin maakunta-arkistoon.


Anna Kekkonen kotialttarinsa ääressä 1956 (kuva Kaarina Häklin yksityisarkistosta)


Opettajana Anna Kekkonen oli mitä parhain. Hänen opetuksensa oli selkeää ja havainnollista. Hän painotti niitä käytäntöjä, joita opiskelijat tarvitsisivat myöhemmin kansakoulun opettajina toimiessaan. Anna Kekkosesta sanottiin, että hän sai kaikki oppimaan. Ellei opetus johtanut tulokseen oppitunnilla, niin sitten asia saatettiin perille illalla kahvikupin ääressä.

Opetustyössään hän oli huolellinen ja ehdoton. Kaikki matematiikan materiaali, harjoitus- ja kotitehtävät, oli siihen aikaan vielä kirjoitettava kirjoituskoneella useana kappaleena jaettavaksi kaikille opiskelijoille. Sain seminaarin opiskelijana seurata läheltä Anna Kekkosen valmistautumista kasvatustieteen historian luennoille. Kun hän oli kirjoittanut luennon valmiiksi, hän opetteli sen ulkoa, jottei tarvinnut papereita luentoa pitäessään.

Työ seminaarin hyväksi oli hänelle kaikki kaikessa. Kun oli kesäloman aika, vei hän lukujärjestystaulun erivärisine opettajia kuvaavine lappuineen kesämökilleen ja laati lukujärjestystä rannalla kaikille mahdollisimman sopivaksi.

Merkittävää oli myös Anna Kekkosen tekemä kasvatustyö varsinaisen virkatyön ulkopuolella. Hänen työskentelynsä oli kristillisen hengen sävyttämää. Seminaarissa oli kristillinen yhdistys, jossa hän oli innolla mukana. Varsinaiset toimihenkilöt olivat kuitenkin opiskelijoita. Kristillisen yhdistyksen viikkotoiminta muodostui raamattupiireistä, joita johti Anna-mamma omassa kodissaan jokaiselle luokalle erikseen. Illan päätteeksi tarjottiin aina teetä ja leivonnaisia. Lisäksi pidettiin usein lauantai-iltaisin seuroja. Yhdistyksellä oli myös oma kuoro, jossa oli laulajia kaikilta luokilta. Sitä johti aina joku opiskelija.

Kerran vuodessa vietettiin "hiljaisia päiviä", joille kutsuttiin maineikkaita puhujia, mm. saarnaaja Aku Räty ja opettaja Paavo Ruotsalainen, jotka kumpikin olivat herännäisyydestä tunnettuja. Usein oli myös kutsuttuna jonkin toisen seminaarin opiskelijoita Joensuusta, Heinolasta ja muualta. Savonlinnasta osallistuttiin myös koko valtakunnan kaikkien seminaarien hiljaisille päiville. Kristillinen yhdistys järjesti myös rukouslauantaisin – nämä edelsivät tuolloin virallisia kirkon rukouspäiviä – nuorille ohjelmallisen tilaisuuden elokuvateatteriin, joka sijaitsi Olavinkadun varrella.

Myös lähetystyö oli Anna-mamman sydäntä lähellä. Järjestettiin myyjäisiä, joihin leivottiin ja valmistettiin erilaisia askartelutöitä. Olipa opiskelijoiden joukossa eräitä, jotka lähtivät myöhemmin valmistuttuaan lähetystyöhön.

Vuosina 1956–1958 Savonlinnan seminaarissa ilmeni uskonnollista herätystä, joka jätti pysyvät jäljet moniin opiskelijoihin. Sen alullepanijana olivat rukouspiirit, joita pidettiin sunnuntaiaamuisin Anna-mamman kodissa ja myöhemmin seurakunnan kanttorin johdolla kirkon sakaristossa.

Anna Kekkonen oli kunnioitettu ja pidetty, toisaalta pelätty ja joskus ehkä inhottukin henkilö. Hän halusi kuitenkin läheisempää yhteyttä opettajien ja opiskelijoiden välille ja ehdotti kerran opettajakokouksessa sinuttelua. Tähän ei muu opettajakunta kuitenkaan ollut valmis suostumaan. Monet ovat myöhemmin havainneet ja tunnustaneet sen, että Anna Kekkonen teki kaikkensa opiskelijoiden hyväksi, jotta nämä menestyisivät myöhemmin opetustyössään parhaalla mahdollisella tavalla.

* * *

Anna Elina Kekkonen syntyi Mikkelin maalaiskunnassa kirvesmiehen tyttärenä 18.9.1911 ja kuoli Helsingissä diakonissalaitoksen sairaalassa 19.3.1975. Hän tuli ylioppilaaksi 1930, suoritti filosofian kandidaatin tutkinnon 1934 ja vihittiin maisteriksi 1937. Savonlinnan seminaarin rehtorina Anna Kekkonen oli 1952–1973 eli alusta pitäen siihen asti, kunnes seminaari lakkautettiin ja liitettiin opettajankoulutuslaitoksena Joensuun korkeakouluun. Ennen Savonlinnaan tuloaan hän toimi matematiikan lehtorina Loviisan yhteiskoulussa ja Lahden keskikoulussa sekä Rauman ja Heinolan seminaareissa.

Opetustyönsä ohessa Anna Kekkonen oli mm. Savonlinnan kaupunginvaltuustossa kokoomuksen edustajana 1953–1963. Itä-Savon säästöpankin isännistössä hän oli 1953. Seurakunnan kirkkoneuvostoon hän kuului vuodesta 1954 lähtien. Laajennetun piispainkokouksen jäsenenä hän toimi pitempään kuin kukaan muu nainen Suomessa. – Kouluneuvoksen arvon Anna Kekkonen sai 1973.


Rehtori Anna Kekkonen muuraamassa seminaarin uudisrakennuksen peruskiveä 6.3.1959 (kuva Kaarina Häklin yksityisarkistosta)

Etusivu

Sisällys

Hakemisto <Edellinen Seuraava>

jyo.gif (1438 bytes)

Savonlinnan opettajankoulutuslaitos 2003Erkki.Savolainen@joensuu.fi